Makaron Kukurydziano Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy 250g
Makaron Kukurydziano Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy 250g
Organiczne spaghetti z pszenicy durum Alce Nero jest wytwarzane wyłącznie przy użyciu ekologicznej pszenicy durum uprawianej we Włoszech.
SKŁADNIKI :
Mąka kukurydziana* (80 %), mąka ryżowa* (20 %).
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 1491 kJ/355 kcal
- Tłuszcz - 1,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
- Węglowodany - 78 g
- w tym cukry - 2,0 g
- Błonnik - 1,0 g
- Białko - 7,0 g
- Sól - 0,05 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania: 8-10 minut.
Cappelli durum pszenne spaghettoni z natką pietruszki i sosem pomidorowym
Składniki :
- 280g Makaron Kukurydziano Ryżowy Spaghetti Cappelli
- 150g liści pietruszki
- 90ml Alce Nero organiczna oliwa z oliwek extra virgin
- Tarty parmezan
- 200g piccolino - Alce Nero organiczne pomidory daktylowe
- Sól
- 1 burrata
Przygotowanie :
Doprowadź obficie osoloną wodę do wrzenia, blanszuj liście pietruszki przez około 5 minut, aż będą miękkie. Odcedź i natychmiast ostudź w lodowatej wodzie.
Odcedź pietruszkę ponownie i umieść w wysokim, wąskim pojemniku; Użyj blendera ręcznego, aby zmieszać go z olejem, 2 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli.
Ugotuj makaron ,a w międzyczasie pokrój pomidory na cztery kawałki.
Umieść emulsję pietruszki na patelni, dodaj ugotowany makaron i smaż na średnim ogniu. Dodaj około 125 ml przegotowanej wody. Dodaj pomidory i wymieszaj.
Zdjąć z ognia i wmieszać odrobinę parmezanu, aby uzyskać kremową konsystencję.
Użyj blendera ręcznego, aby zmieszać burratę z niewielką ilością wody w temperaturze pokojowej, aby uzyskać gładki krem. Dodaj łyżkę burraty na dno każdego talerza i użyj chochli, aby stworzyć gniazdo spaghetti, skrop olejem i posyp wiórkami serowymi do smaku. Udekoruj kilkoma pomidorami.