Bigos Wegetariański Bezglutenowy 480 g
Bigos Wegetariański Bezglutenowy 480 g
Bigos to danie, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, rodzinną sielanką i świątecznymi spotkaniami. Nic dziwnego – potrawa ta gości na polskich stołach od dekad, a początków tego przysmaku upatrywać należy już w XVII wieku. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, dziś można jeść go bez konieczności spędzania w kuchni długich godzin. Nasz aromatyczny bigos wegetariański doskonale sprawdzi się w roli szybkiego rozgrzewającego obiadu lub sycącego podwieczorku. Jego bazę stanowią kapusta biała oraz kapusta kiszona, które znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C. Z kolei za niepowtarzalny smak tego warzywnego duetu odpowiada kompozycja dodatków takich jak m.in. pieczarki, cebula, kurkuma, skoncentrowane pomidory czy suszona marchew. W słoiczku nie mogło zabraknąć również borowików i podgrzybków, nadających całości nieco „leśnego” charakteru.
SKŁADNIKI
kapusta biała 36%, kapusta kiszona 24%, woda, cebula, pieczarka świeża 9%, koncentrat pomidorowy, teksturowane białko sojowe, olej rzepakowy, bulion wegetariański [sól, suszone warzywa (pasternak, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, seler liść, pietruszka nać), olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk liść], sól morska, śliwka suszona 0,40% (śliwka, mąka ryżowa), grzyby suszone 0,36% (borowik suszony, podgrzybek suszony), przyprawy (zawierają gorczycę).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość odżywcza: 243 kJ / 58 kcal
- Tłuszcz: 3.2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0.2 g
- Węglowodany: 4.5 g
- w tym cukry: 2.9 g
- Błonnik: 1.9 g
- Białko: 3.3 g
- Sól: 0.94 g
Nasz roślinny bigos fantastycznie sprawdzi się jako samodzielne danie, ale świetnie smakuje też z chrupiącym pieczywem. Wegetariańska kapusta to również pyszny dodatek do pieczonych ziemniaczków, zwłaszcza do tych okraszonych podsmażonym wędzonym tofu!
Produkt zawiera
- Soja
Produkt nie zawiera
- glutenu