Makaron Kukurydziano Ryżowy Fusilli Bezglutenowy 250g
Makaron Kukurydziano Ryżowy Fusilli Bezglutenowy 250g
Organiczne bezglutenowe fusilli Alce Nero produkowane jest wyłącznie z organicznej kukurydzy i ryżu uprawianych we Włoszech.
SKŁADNIKI
Mąka kukurydziana* (80 %), mąka ryżowa* (20 %). (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1491 kJ/355 kcal
Tłuszcz - 1,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 78 g
w tym cukry - 2,0 g
Błonnik - 1,0 g
Białko - 7,0 g
Sól - 0,05 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 8-11 minut.
Fusilloni z pszenicy durum Cappelli z przecierem z żółtych pomidorów, krewetkami i bazylią
Składniki :
- 250 g ekologicznej pszenicy fusilloni Alce Nero Cappelli durum
- 370 g wody
- 350 g organicznego przecieru z żółtych pomidorów
- 15 ogonów krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki organicznego oleju
- Kilka liści bazylii
- 20 g masła
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
Usuń skorupę i nić jelitową z krewetek, a następnie pokrój mięso w kostkę.
W rondlu podgrzej 2 łyżki oleju i dodaj zmiażdżony czosnek, a minutę później 350 g przecieru z żółtych pomidorów, 350 g wody, szczyptę soli i 2 liście bazylii. Doprowadzić do wrzenia.
Na szerokiej, płytkiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie dodaj fusilloni i podgrzej na średnim ogniu podczas mieszania. Po minucie dodaj 3 chochle przygotowanego wcześniej bulionu pomidorowego. Pozostaw makaron do gotowania na małym ogniu przez czas określony na opakowaniu, a następnie zakończ go, dodając gotujący się bulion pomidorowy po trochu, gdy makaron go wchłonie.
Wyłącz ogrzewanie i dodaj kostki krewetek, które będą gotować się z resztkowym ciepłem podczas kremowania. Dodaj 20 g zimnego masła i mieszaj, aż makaron będzie gładki i kremowy. Podawaj od razu ze świeżymi liśćmi bazylii i odrobiną oleju.