Mąka gryczana bezglutenowa 500g

15,49 zł
Brutto

Mąka gryczana bezglutenowa - 500g

Składniki: mąka gryczana

Mąka gryczana jest mąką bezglutenową, otrzymywaną w wyniku zmielenia nasion gryki. Jej właściwości oraz walory odżywcze doceniają jednak nie tylko osoby będące na diecie bezglutenowej, ale również Ci, którzy stosują zdrowy tryb życia i lubią urozmaicać swoje posiłki.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna: 1439 kJ /340 kcal
  • Tłuszcz: 3,1 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
  • Węglowodany: 63 g
  • tym cukry: 0,7 g
  • Błonnik: 4,0 g
  • Białko: 13 g
  • Sól: 0,01 g

Masa netto: 500 g

Właściwości mąki gryczanej

Ziarno gryki jest bogate w witaminy z grupy B, magnez, wapń, selen, potas, sód, miedź oraz błonnik. Gryka nie zawiera glutenu, posiada bardzo dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka. Mąka gryczana ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i zabezpieczające przed tworzeniem się kamieni nerkowych. Produkty wykonane z mąki gryczanej usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także pomagają obniżać poziom glukozy we krwi. Mąka gryczana zawiera fenole, dzięki czemu cechuje się właściwościami prozdrowotnymi. Z badań wynika, że fenole charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym i mają pozytywny wpływ na układ krążeniowy poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Stosowanie mąki gryczanej pomaga również unormować ciśnienie tętnicze krwi.

Zastosowanie mąki gryczanej

Mąka ta nadaje się świetnie do wypieku bułek gryczanych oraz chleba z mąki gryczanej, zwiększając jego wartości odżywcze i obniżając indeks glikemiczny. Ponadto mąkę gryczaną bezglutenową można użyć do produkcji gryczanych makaronów. Jest również bardzo wiele przepisów na gryczane naleśniki, bliny oraz przeróżne ciastka z mąki gryczanej. Bezglutenową mąkę gryczana można również zastosować do tradycyjnych przepisów, tworząc ich zdrowsze wersje, np. gryczane pierogi lub gryczane gofry w wersji słodkiej lub wytrawnej. Sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a jej smak wyraźny, dlatego często miesza się ją z mąką ryżową lub owsianą, aby wypieki były bardziej delikatne i mniej się kruszyły. Wykonując mieszanki z różnymi innymi rodzajami mąk można zrobić zdrową pizzę z mąki gryczanej. Dodawanie tego produktu do wypieków zdecydowanie podnosi wartości odżywcze potraw i dodaje ciekawego smaku. Wypieki z mąką gryczaną dłużej zachowują świeżość.

Cechy produktu

Waga netto (g)
500g

Specyficzne kody

EAN13
5906720570791

Produkt nie zawiera

glutenu

Zawartość w 100 gramach produktu

Wartość energetyczna
1439kJ/340kcal
Białko
13g
cukry
0,7g
Tłuszcz, w tym
3,1g
kwasy tłuszczowe nasycone
0,7g
Sól
0,01g
Węglowodany, w tym
63g

Bezgluten

16 innych produktów w tej samej kategorii:

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website