Pasztet Pomidorowy z Cieciorką Bezglutenowy 160g
Pasztet Pomidorowy z Cieciorką Bezglutenowy 160g
Spośród grupy warzyw psiankowatych to pomidory są najlepszym źródłem substancji odżywczych. Wyróżniają się zawartością witamin antyoksydacyjnych – A, C i E, a także z grupy B i witaminy K. Potas to kolejny pierwiastek, który lubi pomidory (300 mg w 100 g warzywa). Reguluje on setki przemian metabolicznych w naszym organizmie, m.in. neutralizuje zbyt dużą podaż soli spożywanej w codziennych posiłkach – to korzystne zjawisko dla osób cierpiących na nadciśnienie, zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie i skurczom mięśni. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Likopen zawarty w pomidorach to silny przeciwutleniacz pomagający zwalczać choroby sercowo-naczyniowe, autoimmunologiczne, zalicza się go do substancji przeciwnowotworowych. To się nazywa konsekwentne działanie!
SKŁADNIKI :
Woda, cieciorka 38%, oliwki 22%, cebula, koncentrat pomidorowy 17%, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają gorczyce i seler), błonnik pszenny (bez glutenu), sól, naturalne aromaty roślinne i drożdżowe, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość odżywcza: 572 kJ / 137 kcal
- Tłuszcz: 4.8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0.5 g
- Węglowodany: 16 g
- w tym cukry: 4 g
- Błonnik: 5.4 g
- Białko: 4.5 g
- Sól: 0.71 g
Pasztet idealnie komponuje się ze świeżymi ziołami – bazylią, tymiankiem i oregano, a także kiełkami lucerny, brokułów, rzodkiewki albo fasolki mung. Taka kanapka to idealna propozycja na pożywne śniadanie, lunch albo szybką przekąskę przed ważnym spotkaniem.
Produkt nie zawiera
- glutenu